Kaj je vaporizer (vaporizator, sublimator, uparjevalnik)?

Vaporizer je naprava, s katero uparimo ali sublimiramo suha zelišča. Vaporizer lahko z izparevanjem aktivnih sestavin zelišč deluje kot osvežilec zraka v prostoru, nekateri tipi naprav pa nudijo tudi možnost inhalacije. Vaporizerje so dobra dva desetletja razvijali v Nemčiji in Kanadi za uživanje industrijske (tudi medicinske) konoplje, sicer pa se vaporizatorje pri nas lahko uporablja za meto, meliso, timijan, materino dušico, žajbelj (proti prehladu), kamilico in ostala suha neškodljiva zelišča.

Vaporizer suhih zelišč

Da lahko razumemo, zakaj so se pravzaprav razvile naprave kot so vaporizerji  (nepravilno tudi vaporizatorji) za suha zelišča, moramo vedeti, da vaporizerji na trgu ne predstavljajo zgolj neke alternative kajenju. Naprave so razvili zaradi potreb s strani naravne in zeliščne medicine, najprej zgolj v medicinske namene, kasneje pa so naprave prilagodile tudi potrebam rekreativnih uporabnikov. Vaporizer je bil odgovor v iskanju relativno zdrave in preproste metode uživanja zelišč in z njimi arom in učinkov, ki jih nudijo.
Boljši okus! Večina uporabnikov se zaradi napačnih načinov uživanja niti ne zaveda kako dobra (ali kako slaba) zelišča uživa ali pa so uživali vrsto let, zato so mnogi pri prvi uporabi zelo presenečeni nad svežino zraka v prostoru ali nad okusom pare, ki jo nudi zmogljiv vaporizer. “Posledica” nakupa vaporizerja pa je za mnoge uporabnike, želja po boljši kvaliteti in tudi pripravi (npr. sušenje) zelišč, saj eno z drugim nudi maksimalno zadovoljstvo uporabnikov.

Vaporizerjev ne moremo primerjati z zvitkom nekih zelišč, niti z elektronski cigareti ali navadnimi cigareti, saj v vaporizerjih suha zelišča ne pridejo v neposreden stik z odprtim ognjem, kar je pri ostalih načinih uživanja zelišč z inhalacijo neizogibno. Zelišča v vaporizerjih so ločena od vročih grelnih teles, hkrati pa so v grelni komori izpostavljena pogojem za izparevanje. Večina boljših vaporizerjev nudi tudi možnosti nastavljanja želene temperature, kar pomeni, da se lahko z uporabo vaporizerja dobesedno igramo z  izparevanjem zelišč. Če želimo blag okus si ga lahko nastavimo z nižjo temperaturo, prav tako si lahko nastavimo zelo gost izpust pare, ali pa si temperaturo oz. stopnjo izparevanja sproti zvišujemo.

Oblike vaporizerjev

vaporizer-lincon2Poznamo več različnih oblik vaporizerjev oziroma uparjevalnikov. Vse od preprostih, doma izdelanih vaporizerjev, ki so običajno sestavljeni iz steklene žarnice in cevi (vendar delovanje ni primerljivo z napravami), do večjih namiznih vaporizerjev, ki so primerni tudi za vaporiziranje v družbi, saj jih lahko nemoteno uporablja več oseb, nekateri pa nudijo tudi popularen način vaporiziranja z balonom (Vulcan, Extreme Q Arizer). Najbolj popularni vaporizerji pa so prenosni oziroma žepni. Zaradi svoje majhnosti oziroma kompaktnosti so primerni za vsak žep, nemoteno pa se jih lahko uporablja tudi v stanovanju, saj imajo šibkejši vonj. Novejši modeli kot so Focusvape PRO, Focusvape, Adventurer Viva, Titan, Lativa pa se lahko pohvalijo z zmogljivim baterijam, ki omogočajo nemoteno delovanje tudi več kot eno uro oziroma 6 sej (v kolikor enkrat vaporiziramo 10 minut). Focusvape  in Focusvape PRO, pa nudita tudi možnost menjave baterije kar na terenu.

Žepni vaporizerji so večinoma namenjeni izparevanju posušenih zelišč, obstajajo pa tudi takšni za izparevanje smol. Nekateri vaporizerji kot npr. Davinci Ascent, Focusvape, Focusvape PRO pa omogočajo izparevanje vsega trojega, običajno z dodatki (predalček za smole) ki jih vstavimo v napravo.

Popularnost vaporizerjev raste po vsem svetu, najbolj pa v EU in ZDA.

DaVinci-Vaporizer1Z uživanjem zelišč, ki nam jih je ponudila mati narava, samo po sebi ni nič narobe, vse pa se zaplete s z nepravilnim ali škodljivim načinom uživanja ali pa primesmi (kot so v cigaretih).
Vaporizerji so vedno bolj popularni zaradi preprostosti uporabe, saj se posušena zelišča le vstavi v grelno komoro ter po uporabi izprazni oziroma zamenja. Zahtevnost uporabe naprave je odvisna od posameznega modela, a v kolikor niste močan antitalent za tehnologijo, se boste kateregakoli modela hitro navadili.
Lahko bi rekli, da je vaporizer naprava, s pomočjo katere iz suhih zelišč izvlečemo aktivne sestavine, pri čemer sestavin ne sežgemo. Temeljni del vsakega vaporizerja je grelna komora, v katero se vstavi suha zelišča in od katere je odvisna hitrost in kakovost izparevanja. Izparjeno paro lahko inhaliramo skozi ustnik na napravi ali pa z njo odvežimo zrak v prostoru stanovanja. S paro ne vdihujemo praktično nobenega od škodljivih stranskih elementov, ki nastanejo med kajenjem (katran, ogljikov monoksid,…). Hkrati vaporizer nudi boljši okus, aromo ter nevtralizira neprijeten vonj, ki je lahko sploh pri določenih zeliščih precej problematičen dejavnik.

Za katera zelišča je vaporizer primeren?

Vaporizer lahko z izparevanjem aktivnih sestavin zelišč deluje kot osvežilec zraka v prostoru, nekateri tipi naprav pa nudijo tudi možnost inhalacije. Vaporizerje so razvijali v Nemčiji in Kanadi, za uživanje industrijske (tudi medicinske) konoplje, sicer pa se vaporizerje pri nas lahko uporablja za meto, meliso, timijan, materino dušico, žajbelj (proti prehladu), kamilico in ostala suha neškodljiva zelišča. Mnoge travniške rastline so spomladi in poleti na voljo skoraj na vsakem travniku, le nabrati in posušiti jih je treba.
Vaporizerji so primerni tudi za timijan, materino dušico, žajbelj (proti kašlju), kamilico in ostala zelišča.

Naš portal nasprotuje uporabi vaporizerjev v nezakonite namene (npr. Cannabis sativa), zato je zakonita uporaba tudi Pogoj za nakup na vaporizer.si (Pogoji poslovanja).

suha-zelišča3

Kakšne so vaše izkušnje z vaporizerji? Vabimo vas, da se pridružite debati v spodnjih komentarjih.