Brezplačni mlinček | Hitro Pošiljanje | Zastonj Poštnina nad 29€ | info@vaporizer.si

Kaj je vaporizer?

Kaj je vaporizer (vaporizator, sublimator, uparjevalnik)?

Vaporizer je naprava, s katero uparimo ali sublimiramo suha zelišča. Vaporizer lahko z izparevanjem aktivnih sestavin zelišč deluje kot osvežilec zraka v prostoru, nekateri tipi naprav pa nudijo tudi možnost inhalacije. Vaporizerje so dobra dva desetletja razvijali v Nemčiji in Kanadi za uživanje industrijske (tudi medicinske) konoplje, sicer pa se vaporizatorje pri nas lahko uporablja za meto, meliso, timijan, materino dušico, žajbelj (proti prehladu), kamilico in ostala suha neškodljiva zelišča.

Vaporizer suhih zelišč

Da lahko razumemo, zakaj so se pravzaprav razvile naprave kot so vaporizerji  (nepravilno tudi vaporizatorji) za suha zelišča, moramo vedeti, da vaporizerji na trgu ne predstavljajo zgolj neke alternative kajenju. Naprave so razvili zaradi potreb s strani naravne in zeliščne medicine, najprej zgolj v medicinske namene, kasneje pa so naprave prilagodile tudi potrebam rekreativnih uporabnikov. Vaporizer je bil odgovor v iskanju relativno zdrave in preproste metode uživanja zelišč in z njimi arom in učinkov, ki jih nudijo.
Boljši okus! Večina uporabnikov se zaradi napačnih načinov uživanja niti ne zaveda kako dobra (ali kako slaba) zelišča uživa ali pa so uživali vrsto let, zato so mnogi pri prvi uporabi zelo presenečeni nad svežino zraka v prostoru ali nad okusom pare, ki jo nudi zmogljiv vaporizer. “Posledica” nakupa vaporizerja pa je za mnoge uporabnike, želja po boljši kvaliteti in tudi pripravi (npr. sušenje) zelišč, saj eno z drugim nudi maksimalno zadovoljstvo uporabnikov.

Vaporizerjev ne moremo primerjati z zvitkom nekih zelišč, niti z elektronski cigareti ali navadnimi cigareti, saj v vaporizerjih suha zelišča ne pridejo v neposreden stik z odprtim ognjem, kar je pri ostalih načinih uživanja zelišč z inhalacijo neizogibno. Zelišča v vaporizerjih so ločena od vročih grelnih teles, hkrati pa so v grelni komori izpostavljena pogojem za izparevanje. Večina boljših vaporizerjev nudi tudi možnosti nastavljanja želene temperature, kar pomeni, da se lahko z uporabo vaporizerja dobesedno igramo z  izparevanjem zelišč. Če želimo blag okus si ga lahko nastavimo z nižjo temperaturo, prav tako si lahko nastavimo zelo gost izpust pare, ali pa si temperaturo oz. stopnjo izparevanja sproti zvišujemo.

Oblike vaporizerjev

vaporizer-lincon2Poznamo več različnih oblik vaporizerjev oziroma uparjevalnikov. Vse od preprostih, doma izdelanih vaporizerjev, ki so običajno sestavljeni iz steklene žarnice in cevi (vendar delovanje ni primerljivo z napravami), do večjih namiznih vaporizerjev, ki so primerni tudi za vaporiziranje v družbi, saj jih lahko nemoteno uporablja več oseb, nekateri pa nudijo tudi popularen način vaporiziranja z balonom (Vulcan, Extreme Q Arizer). Najbolj popularni vaporizerji pa so prenosni oziroma žepni. Zaradi svoje majhnosti oziroma kompaktnosti so primerni za vsak žep, nemoteno pa se jih lahko uporablja tudi v stanovanju, saj imajo šibkejši vonj. Novejši modeli kot so Focusvape PRO, Focusvape, Adventurer Viva, Titan, Lativa pa se lahko pohvalijo z zmogljivim baterijam, ki omogočajo nemoteno delovanje tudi več kot eno uro oziroma 6 sej (v kolikor enkrat vaporiziramo 10 minut). Focusvape  in Focusvape PRO, pa nudita tudi možnost menjave baterije kar na terenu.

Žepni vaporizerji so večinoma namenjeni izparevanju posušenih zelišč, obstajajo pa tudi takšni za izparevanje smol. Nekateri vaporizerji kot npr. Davinci Ascent, Focusvape, Focusvape PRO pa omogočajo izparevanje vsega trojega, običajno z dodatki (predalček za smole) ki jih vstavimo v napravo.

Popularnost vaporizerjev raste po vsem svetu, najbolj pa v EU in ZDA.

DaVinci-Vaporizer1Z uživanjem zelišč, ki nam jih je ponudila mati narava, samo po sebi ni nič narobe, vse pa se zaplete s z nepravilnim ali škodljivim načinom uživanja ali pa primesmi (kot so v cigaretih).
Vaporizerji so vedno bolj popularni zaradi preprostosti uporabe, saj se posušena zelišča le vstavi v grelno komoro ter po uporabi izprazni oziroma zamenja. Zahtevnost uporabe naprave je odvisna od posameznega modela, a v kolikor niste močan antitalent za tehnologijo, se boste kateregakoli modela hitro navadili.
Lahko bi rekli, da je vaporizer naprava, s pomočjo katere iz suhih zelišč izvlečemo aktivne sestavine, pri čemer sestavin ne sežgemo. Temeljni del vsakega vaporizerja je grelna komora, v katero se vstavi suha zelišča in od katere je odvisna hitrost in kakovost izparevanja. Izparjeno paro lahko inhaliramo skozi ustnik na napravi ali pa z njo odvežimo zrak v prostoru stanovanja. S paro ne vdihujemo praktično nobenega od škodljivih stranskih elementov, ki nastanejo med kajenjem (katran, ogljikov monoksid,…). Hkrati vaporizer nudi boljši okus, aromo ter nevtralizira neprijeten vonj, ki je lahko sploh pri določenih zeliščih precej problematičen dejavnik.

Za katera zelišča je vaporizer primeren?

Vaporizer lahko z izparevanjem aktivnih sestavin zelišč deluje kot osvežilec zraka v prostoru, nekateri tipi naprav pa nudijo tudi možnost inhalacije. Vaporizerje so razvijali v Nemčiji in Kanadi, za uživanje industrijske (tudi medicinske) konoplje, sicer pa se vaporizerje pri nas lahko uporablja za meto, meliso, timijan, materino dušico, žajbelj (proti prehladu), kamilico in ostala suha neškodljiva zelišča. Mnoge travniške rastline so spomladi in poleti na voljo skoraj na vsakem travniku, le nabrati in posušiti jih je treba.
Vaporizerji so primerni tudi za timijan, materino dušico, žajbelj (proti kašlju), kamilico in ostala zelišča.

Naš portal nasprotuje uporabi vaporizerjev v nezakonite namene (npr. Cannabis sativa), zato je zakonita uporaba tudi Pogoj za nakup na vaporizer.si (Pogoji poslovanja).

suha-zelišča3

Kakšne so vaše izkušnje z vaporizerji? Vabimo vas, da se pridružite debati v spodnjih komentarjih.

 1. Menim, da bi ta članek moral biti javno objavlen na 24ur. Kolk je takih ko želi zdravilne učinke rastline, pol pa jo da v zvitek/rizlo in pokvari pozitivne elemente rastline. Vaporizer je odlična izbira za zdravilnejšo uporabo zelišč.. Volcanote pa že tako in tako uporabljajo v nemških bolnicah.

  Vsa čast!

  Klementina

 2. tik pred nekupom in še kolebam hehe naj focusa al vivo al kej mi priporočate pa o komorah če napišete več kere hitreje grejejo kere počasneje prosim no

 3. moj nasvet je samo to da nikoli kupit poceni sranje ker si boste zasrali izkušnjo vejpanja za vedno.. mora bit močno baterija in nikakor tisti “pen” k je kot e-cigareta sam da je kao za zelišče.. boljša k je baterija boljši je vaporizer!!!

 4. Rad bi pohvalil Vaše opise, saj ste EDINA prodajalna vaporizerjev, ki se je malo potrudila in uporabniku tudi razloži kaj sploh kupuje. Pohvala iz moje strani, se pa ravno odločam med Arizer Extreme Q in Volcanotom, kar bom sigurno kupil pri Vas! Hvala in lepo pozdravljeni Vi in ostali uporabniki! 🙂 Julian

 5. zdravo rad bi napisal, da sem zelo zadovoljen z vaporizerjem titan dva hebe in prav tako z vaporizer.si prodajalno saj sem dobil že naslednji dan, pa gratis mlinček, pa še eno darilo ki me je nasmejalo
  Tako da hvala in veliko uspeha vam želim tudi v letu 2015!
  pozdravljeni!

 6. Pozdravljeni!

  Moram priznat, da sem kar presenečen, da je možno vaporizer z garancijo in vsem sedaj kupit pri nas, saj sem v preteklosti naročal v tujini (tudi Ebay) in imel same težave, enkrat pa prejel celo ponaredek PAX. Najlepša hvala tudi tistemu na vaporizer.si, ki mi je deset minut razlagal o vaporizerjih po telefonu in svetoval. Hvala!

  Lep pozdrav, Niko

 7. Zdravo! S sliko Lincolna ste me res nasmejali in za to sem vam hvaležen. “Vaporiziranje je zakon!” -A. Lincoln… HAHAH :))

 8. Pozdrav, imam jedno pitanje..jel saljete za Srbiju? Koliko se plaća carina? Ili možem platiti pouzećem? Djordje

  • Pozdravljeni,
   da, pošiljamo tudi v Srbijo, vendar je zaenkrat edini možen način plačila PayPal ali po dogovoru bančno nakazilo.
   Za carinske dajatve znotraj Srbije žal nimamo podatka, priporočamo, da sami preverite.
   Lep pozdrav, Admin

 9. Pozdravljeni,

  Pri vas sem naročil vaporizer Titan-I One in sem z njim zelo zadovoljen. Res nimam kaj slabega za pripomnit čez ta vaporizer. Tako da najlepša hvala, vaporizerj pa priporočam vsem ker je res fina zadevca in je neprimerljivo bolje kadit in sploh ne moreš primerjat s špinelom. 🙂 Tako da, hvala!

  Lep pozdrav

  • Pozdravljeni,
   najlepša hvala Begunec, veseli smo vsakega mnenja. 🙂
   Za povratno informacijo se vam najlepše zahvaljujemo.
   Lep pozdrav,
   Admin

 10. Ojlaa!
  Ta stvar je neverjetno super če daš not tobak za šišee! 🙂 Res še bolje kot v šiši, saj da precej močan in prijeten okus, hkrati pa zelo zelo diši, sploh moj najljubši green apple ^^

 11. Enkrat sem kadiu na vaporizer pri kolegu in ta stvar res dost bolj prbije. Kwa pa vem, not smo dal za pol jole stufa, poknjeni smo bli pa vsi k mine…
  Sam men ta stvar vseeno ne sede.. Tko doma zvečer bi blo najbrž bol, ampak tko s kolegi zuni pa v družbi pa nevem če bi js tole iz žepa potegnu.. jola je le jola

 12. Oj! vaporizerja sier nimam,ima ga pa prijatelj. Najbolj vsecno je to,dani vonja, ker zao je res da lahkokadis skoraj kjerkoli, tudi v stanovanju ali pa zunaj kje, pa te nihce ne zavoha. Pa okus je tud boljsi. Lp

 13. Oj!
  Vprašanje je ali so vaporizerji vredni svojega denarja? Razmišljam o nakupu a vendar cene niso nizke… Meni niti 70 e res ni malo, kaj šele tisti po 230 e. Mislim tretjino plače mi ni vredno nič, kar ni res nujno, sicer pa zakaj takšna cena za takšno napravico res ne vem… Dobro, na tisoče ljudi uporablja vaporizerje vsakodnevno tako da verjamem, da ni slabo… Ampak $$$ :S

| Vaporizer
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Primerjaj izdelke
 • Total (0)
Primerjaj
0