Vaporizator

vaporizatorVaporizator je zgolj nepravilna beseda za vaporizer (sublimator) oz. uparjevalnik suhih zelišč. Ker mnogo slovenskih uporabnikov še vedno uporablja besedo »vaporizator«, bomo v tem prispevku vse vaporizerje imenovali vaporizatorji.

Kaj je vaporizator in kako deluje?

Vaporizator je naprava, s katero uparimo ali sublimiramo suha zelišča. Vaporizer lahko z izparevanjem aktivnih sestavin zelišč deluje kot osvežilec zraka v prostoru, nekateri tipi naprav pa nudijo tudi možnost inhalacija. Vaporizatorji so se sicer razvijali v Nemčiji in Kanadi, primarno za industrijsko (tudi medicinsko) konopljo, sicer pa se vaporizatorje lahko uporablja za meto, meliso, timijan, materino dušico, žajbelj (proti prehladiu), kamilico in ostala suha neškodljiva zelišča. Vaporizatorji nudijo mnoge prednosti, saj zelišča nikoli ne pridejo v neposreden stik z ognjem oziroma žerjavico (kot pri cigaretih in rizlah), zato vaporizatorji nudijo izboljšano aromo in okus zelišč. Para  oz. sublimat je za inhalacijo manj škodljiv, saj se z vaporizatorji izognemo mnogim toksinom. V raziskavah so bili pri vaporizaciji tobaka popolnoma eliminirani trije strupi (benzen, toluen in naftalen), ogljikov monoksid, katran in druge rakotvorne sestavine, pa so bile v raziskavi znatno zmanjšane oziroma odvisne od porekla tobaka. Ker aktivnih sestavin med uživanjem ne »pokvarimo« z mešanico dima in ostalih škodljivih snovi, pa imajo lahko zelišča na naše telo močnejši in boljši učinek.
Dobri vaporizatorji imajo možnost nastavitve temperature, zato si lahko pogosto uporabnik po želji nastavi ustrezno temperaturo in se tako odloča med blagim, srednjim in močnim vaporiziranjem. Nastavitve temperature so povezane tudi s hitrostjo in močjo sledečih učinkov.
vuparjevanje zeliščNekateri tudi za nekatere medicinske rastline (žajbelj, industrijska konoplja) priporočajo uporabo vaporizerja, saj nudi boljšo aromo, nevtralizira neprijeten vonj, nudi boljše učinke, hkrati pa je način veliko bolj zdrav, saj se lahko upari čista zelišča, brez primesi. Nima stika z odprtim ognjem, z nastavitvijo temperature pa si lahko uporabnik določi nivo aktivnih sestavin zelišč v pari. Vaporizatorji so primerni za vsa neškodljiva zelišča (hibiskus, meta, melisa, materina dušica, žajbelj…), uporabljajo pa se tudi za inhalacijo zelišč, med prehladom itd., saj prav tako pomagajo k hitrejšemu okrevanju.

Spletna trgovina ponuja kvalitetne vaporizatorje po ugodnih cenah, ki so jih priporočili uporabniki sami, vsi vaporizatorji pa dosegajo visoke ocene in dobre opise s strani uporabnikov.

Vaporizator je le nepravilna beseda za vaporizer, zato vas vabimo, da si več o vaporizerjih in vaporizaciji preberete v sosednjem članku »Kaj je vaporizer?«(klik).